နှလုံး သွေးကြောကျဉ်းနေသူတွေ ဘာတွေ စားလို့ ဘာတွေ ရှောင်ရမလဲ! ဆိုတော့ လိုအပ်တဲ့ ဆေးဝါးသောက်သုံးတာအပြင် ကောင်းမွန်တဲ့ ရလဒ်တွေ ထွက်ရှိစေဖို့ အခုလိုလေး အစားအသောက်ကို ဂရုစိုက်ပေးဖို့ လိုပါမယ်။ ခုပြောမယ့် အချက်လေးတွေက နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းရောဂါ မဖြစ်သေးသူတွေရော၊ ဖြစ်နေတဲ့သူတွေပါ လိုက်နာလို့ရပါတယ်။
လတ်ဆတ်တဲ့ သစ်သီးတွေ နဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ
အပင်ကနေရတဲ့ အာဟာရ အရင်းအမြစ်တွေက နှလုံး ကျန်းမာစေနိုင်သလို ရုတ်တရက် နှလုံးရပ်တာ၊ နှလုံး စည်းချက် မမှန်တာတွေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။
သစ်သီးတွေနဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေမှာ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ ဗီတာမင်တွေနဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ ပါဝင်နေပြီး ကယ်လ်လိုရီ ပါဝင်မှု နည်းတာက ကျန်းမာတဲ့ ကိုယ်အလေးချိန်ကို ရရှိစေသလို အမျှင်ဓာတ် ပါဝင်နေတာကလည်း သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ကျဆင်းစေပြီး နှလုံး ကျန်းမာစေပါတယ်။
သစ်သီးတွေ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ စားတဲ့အခါမှာ အေးခဲထားတာတွေထက် လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ဖြစ်တာမျိုးကိုပဲ ရွေးချယ်ပေးပါ။
နှံစားသီးနှံတွေ
နှံစားသီးနှံတွေကို စားသုံးပေးတာက နှလုံး ကျန်းမာစေပြီး နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းတာကြောင့် ထိခိုက်နိုင်ခြေကို လျှော့ချပေးနိုင်ပါတယ်။ နှံစားသီးနှံတွေမှာ အာဟာရ ကြွယ်ဝသလို အမျှင်ဓာတ်လည်း ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်နေပါတယ်။ ဒါကြောင့် သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကိုရော သွေးပေါင်ချိန်ကိုပါ ကောင်းကောင်း ထိန်းညှိပေးနိုင်ပါတယ်။
ဥပမာအနေနဲ့ ပြောပြရရင် ဂျုံကြမ်း ပေါင်မုန့်၊ အုတ်ဂျုံ၊ ဆန်လုံးညို စတာမျိုးတွေပါ။
ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ အဆီတွေ
နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းနေပြီဆိုရင် တတ်နိုင်သမျှ အဆီကို လျှော့စားဖို့ လိုပါမယ်။ ဒါပေမယ့် အဆီတိုင်းက ဆိုးတာတော့ မဟုတ်ပါဘူး။ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်တဲ့ အဆီတွေက အတိုင်းအတာ တစ်ခုအတွင်းမှာ စားသုံးမယ်ဆိုရင် နှလုံးကျန်းမာစေဖို့ ထောက်ကူပေးနိုင်မှာပါ။ ကျန်းမာတဲ့ အဆီတွေရဲ့ နောက်ထပ် အကျိုးကျေးဇူး တစ်ခုက သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ကျဆင်းစေပြီး ရုတ်တရက် နှလုံးရပ်တာ၊ လေဖြတ်တာမျိုးတွေ မဖြစ်စေဖို့ ကာကွယ်ပေးတာပါ။
ဒါကြောင့် နှလုံးသွေးကြောကျဉ်းသူတွေအနေနဲ့ မပြည့်ဝဆီတွေဖြစ်တဲ့ monounsaturated fats နဲ့ polyunsaturated fats တို့ ပါဝင်နေတဲ့ သံလွင်ဆီ၊ ကာနီုလာဆီ၊ နှမ်းကြတ်စေ့ဆီ၊ ထောပတ်သီး၊ အခွံမာအသီးတွေ၊ အစေ့အဆန်တွေကို စားပေးလို့ ရပါတယ်။
အဆီမပါတဲ့ ပရိုတင်း
ခန္ဓာကိုယ် ကျန်းမာကြံ့ခိုင်ဖို့အတွက် ပရိုတင်း စားပေးဖို့ လိုပါမယ်။ ဒီလို ပရိုတင်းကို ရွေးချယ်တဲ့အခါမှာလည်း အဆီ ပါဝင်မှု နည်းတာမျိုးကို ရွေးချယ်ဖို့ လိုပါမယ်။ နောက်ပြီး ငါး အထူးသဖြင့် အိုမီဂါသရီး ကြွယ်ဝတဲ့ ငါးမျိုးကို ရွေးချယ် စားသုံးပေးတာက သွေးတွင်းအဆီဓာတ်ကို လျှော့ချပေးနိုင်မှာပါ။
အဆီဓာတ် နည်းတဲ့ ပရိုတင်းအနေနဲ့ စားပေးလို့ ရတာလေးတွေကတော့ ပဲအမျိုးမျိုး၊ ဥအမျိုးမျိုး၊ ပဲပိစပ်၊ မိုးခိုသား၊ အရေခွံမပါတဲ့ ကြက်သား စတာမျိုးတွေပါ။