ရှမ်းထမင်းသုပ်ပြုလုပ်နည်း

0
61

ငရုတ်သီးစပ်စပ်လေးနဲ့ ရှမ်းထမင်းလေးသုပ်စားလိုက်ရင် အိမ်ကမိသားစုတွေလည်း ထမင်းစားမြိန်ကြမှာဖြစ်ပါတယ်။ ရှမ်းပြည်ကအစားအစာလွမ်းနေတဲ့ အဝေးက ရှမ်းတိုင်းရင်းသား/သူလေးတွေအတွက်လည်း ရှမ်းထမင်းသုပ်နည်းကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်း

ရှမ်းဆန် ၁ ဘူး (ရှမ်းဆန်မရရင် စေးတဲ့ဆန်သုံးပါ)
ရေချိုငါး အနည်းငယ်
ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီး ၃ လုံး
နှမ်းဆီအနည်းငယ်
ပဲပုပ်ထောင်း အနည်းငယ်


နံနံပင် နဲ့ ကြက်သွန်ဖြူ အနည်းငယ်
ကြက်ဥ ၂ လုံး
ငံပြာရည်အနည်းငယ်
ဂျင်း (ချင်း) အနည်းငယ်
နနွင်းမှုန့်၊ ဆား အနည်းငယ်

ပြုလုပ်နည်း

အရင်ဆုံး ထမင်းအိုး တည်ထားတုန်းမှာ ငါးကို အကြေးခွံခွာပြီး ဆားနနွင်းနယ်ပါ။

ပြီးရင် အတုံးလိုက်လှီးပြီး ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငံပြာရည်တို့နဲ့ ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ နူးလာရင် အိုးပေါ်ကချပြီး အရိုးနွှင်ပေးလိုက်ပါ။

ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီးတွေကိုလဲ အပေါ်ယံ အခွံ နွမ်းလာအောင် ပြုတ်ပေးပြီး အခွံခွာထားပါ။ ထမင်းကျက်ရင် အိုးပေါ်ကချ၊ ရေငဲှ့ပြီး ဇလုံထဲ အငွေ့တထောင်းထောင်း ထနေတဲ့ ထမင်းတွေ ထည့်လိုက်ပါ။

ထမင်းပူနေတုန်းလေးမှာ အရိုးနွှင်ပြီးသား ငါးအသားနဲ့ရောနယ်ပေးပါ။ ထမင်းစေ့ ပျောက်တဲ့အထိ စိတ်ရှည်ရှည် နယ်ပါ။

ပြီးရင် အခွံခွာထားတဲ့ ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီးတွေကို ရောထည့်ပြီး ငါးရယ်၊ ထမင်းရယ်၊ ခရမ်းချဉ်သီးရယ်၊ ပဲပုပ်ထောင်းရယ်၊ ဆားလေးနည်းနည်းနဲ့ နှမ်းဆီမွှေးမွှေးထည့်လိုက်ပြီး ထမင်းကို သေချာနယ်ပေးလိုက်ပါ။

ထမင်းကို စေးကပ်လာအောင်နယ်ပေးပါ။ စေးကပ်လာရင်တော့ မိမိနှစ်သက်သလို ပုံသွင်းပြီး စားသုံးနိုင်ပါတယ်။ အပေါ်ကနေ နံနံပင်နဲ့ မြေပဲကြော်ဖြူးပေးလိုက်ပါ။ (မြေပဲမပါလည်း ကိစ္စတော့မရှိပါဘူး)

ကြက်ဥကို မကျက်တကျက်ကြော်လိုက်ပြီး အပေါ်ကအုပ်ပေးကာ စားသုံးပေးနိုင်ပါတယ်။ ရေနွေးကြမ်းပူပူလေးနဲ့ဆို အတော်ပဲနော်။

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here